Frågor & Svar
om den mentala kursen (12 månader)

Vad krävs av mig som deltagare?
Först måste du fråga dig om du verkligen vill göra den här kursen så att det inte är mamma, pappa, tränare eller någon annan som tycker att du ska gå den. Sedan måste du givetvis ha klart för dig att det krävs uppoffringar från din sida. Du måste ha en stark självdisciplin och en stöttande omgivning för att kunna fullgöra kursen. Detta såg jag väldigt tydligt i den förra kursen. Mina krav är också att du regelbundet sätter av 1-2 timmar/vecka för läsning av lektioner, fullgörande av uppgifter och dagliga reflektioner i din träningsdagbok. Men det fina är att du själv kan avgöra när på dygnet du vill göra dina uppgifter.
För att kursen ska utveckla dig krävs att du har flera års regelbunden  tävlingserfarenhet så att du förstår vad det handlar om och har egen erfarenhet av mentala begrepp som t ex motivation, målsättning, koncentration, nervositet, rädsla och självförtroende.
 
Hur gammal måste jag vara för att göra kursen?
Även om jag bemödar mig med att använda ett språk som är lätt att förstå med många praktiska exempel så är det ofrånkomligt med en viss teoretisk bakgrund och för att kunna tillgodogöra sig denna text krävs en viss mognad. Av de som fullföljde första årets kurs var ingen under 17 år. Därmed inte sagt att du är diskvalificerad om du är 15 år. Ytterst handlar det om vad du verkligen vill och att du är beredd att betala priset för att nå dit du vill.
 
Vad krävs för utrustning och läromedel?
En dator med Internetuppkoppling är förstås ett villkor. Du behöver inte ha en egen dator, men det underlättar helt klart. Idag finns det datorer med Internetuppkoppling "överallt" så jag tror inte att det blir några problem för dig att kunna göra dina uppgifter. Ha också en reservplan om datorn där hemma skulle krascha eller få virus så att det inte tar flera veckor för dig att leta reda på ett nytt ställe. Du måste också ha en webb-baserad mailadress. Med det menar jag att du ska kunna logga in på ditt mailkonto även om du är på semester på Mallorca eller är utomlands och tävlar. Ex på sådana konton är t ex hotmail, spray och swipnet, men det finns många fler att välja på. Dessa konton måste du ha skaffat i god tid innan kursen så du är väl förtrogen med hur dom används. Sist men inte minst, skaffa en träningsdagbok med styva pärmar i A5-format. Den kommer du att få mycket nytta av så den måste tåla omild behandling. Det är inga problem att hitta en sådan bok för 30-40kr i bokhandeln. Det är allt - sedan är du redo.
 
Hur ser en typisk lektion ut?
De består vanligtvis av en viss teoretisk bakgrund, några exempel på hur det fungerar i praktiken, t ex där jag låter mer eller mindre kända människor illustrera detta. Ofta använder jag mig av citat ur tidningar eller böcker eller något jag sett på TV eller hört på radio - allt för att du ska känna igen dig. Ofta kommer också en "Att göra-ruta" med uppgifter i anslutning till denna lektion. Ibland ska du skicka in uppgifter till mig, ibland får du nöja dig med att skriva in svaret i träningsdagboken. Själva lektionen kan ta alltifrån en minut till några minuter att läsa och ibland kanske du måste läsa lektionen några gånger för att det verkligen ska sjunka in.
 
Vad gör jag om jag inte förstår lektionen?
Då kontaktar du mig via min mailadress för den här kursen och jag lovar att göra mitt bästa för att ge dig ett snabbt svar. Du har under hela den här kursen obegränsat med möjligheter att maila mig angående kursens innehåll.
 
Vad gör jag om jag upptäcker att den här kursen trots allt inte är något för mig?
Du har möjlighet att inom 3 månader från kursstart avbryta kursen och du får alla dina pengar tillbaka. Du kommer utan vidare att under den tiden märka om kursen är för dig. Vill också säga att jag förbehåller mig rätten att kunna stänga av den som inte alls hänger på från början utan av olika anledningar börjar sladda. Min erfarenhet från första året är att den personen förmår inte hämta in det försprånget. Jag hade hoppats på en annan utgång, men så var det då i alla fall.
 
Hur snabbt kan jag märka resultatförbättring i min idrott?
Svårt att svara på, det beror givetvis på din egen arbetsinsats. Normalt tror jag mig våga lova - ju hårdare arbete, desto snabbare resultat. Detta plus den entusiasm man känner inför en sådan här uppgift gör att du redan efter ett par veckor kommer att vara mer målmedveten och fokuserad. Om det beror på kursens innehåll eller helt enkelt på nyhetens behag låter jag vara osagt. Andra saker kan ta litet längre tid att förändra. Om du alltid har gjort på samma sätt eller alltid tänkt eller känt på ett visst sätt inför vissa situationer kan det ta betydligt längre tid att förändra. Det måste då till en "omprogrammering" av din hjärna och sådant kan ta tid innan ett nytt sätt att tänka har utkristalliserat sig. Spännande grejer det här!
 
Kan jag vara säker på att det jag berättar om mig själv för dig stannar oss emellan?
Självklart, det har du mitt ord på. Däremot kommer jag att då och då be er att skicka in era bästa tips om hur ni löser vissa situationer och då kommer jag att sammanställa dom och skicka ut till alla på kursen. Dock utan att avslöja upphovsmannen.
 
Det där med lösenord och användarnamn, måste vi verkligen ha det?
Ja, det är ju egentligen till för dig så att vi inte får några fripassagerare på den här kursen. Trots allt har du ju betalat en slant för det här och jag tror inte att du vill att andra ska kunna få ta del av kursen om dom inte betalar. Så jag ber dig att inte lämna ut användarnamn och lösenord (nya för varje lektion) till någon utomstående. Skapa en mapp i ditt mailprogram (kalla den
t ex kurs i mental träning, originellt, eller hur?) och för över alla mail från mig direkt så är det lätt att hitta när du söker viss information. Det kommer att spara mycket tid och energi så du inte behöver leta någon längre tid.
 
Hur anmäler jag mig och hur betalar jag?
Du går in på den sida du precis kom ifrån och skriver in din information där i avsedd ruta. Därefter kommer du att få information om vad jag vill att du ska göra. Kostnaden för kursen är 1295 kr och den ska vara betald i sin helhet innan jag skickar ut första lektionen.
 
Jag känner att jag inte fått svar på alla mina frågor, hur gör jag?
Skriv dina frågor i samma ruta som ovan där så kommer jag tillbaka med ett snabbt svar. Skulle det visa sig att det är en fråga och ett svar som fler har glädje att få reda på så lägger jag ut det här till allmänt beskådande. Begåvat va? Börjar du inse fördelarna med en Internetbaserad kurs nu :-)?
 
PS. jag erbjuder nu också en intensivkurs i självförtroende, "45 dagar till ökat självförtroende". Denna handlar som du redan räknat ut bara om just om att skapa en strategi för hur man ska förbättra sitt självförtroende eller återfå ett förlorat självförtroende. Kostnad: 395 kr
Precis som den stora kursen är den helt Internetbaserad.
   

  © 2005-2011 www.step-by-stepcoaching.com